Otwarta butelka wina. Odliczanie przydatności wina do spożycia rozpoczyna się w tym samym momencie, w którym otwieramy butelkę. Od chwili wyciągnięcia korka, wino wchodzi w kontakt z tlenem i o ile jest to korzystne dla uwydatnienia jego smaku i zapachu, to także pewne jest, że zbyt długi kontakt z tlenem powoduje osłabienie wina. Wskutek tego wino otwarte przez zbyt długi czas utlenia się. Zapach i smak najlepiej nam donoszą, że wino, produkt żywy i naturalny, najlepsze chwile ma już za sobą.
Nie oznacza to, że powinniśmy pozbywać się natychmiast butelki z resztą wina, ale musimy przestrzegać pewnych zasad, aby móc cieszyć się winem z otwartej butelki przez kilka dni. Na przykład zatkać butelkę tym samym korkiem, jeśli nie jest uszkodzony; unikać narażania wina na gwałtowne zmiany temperatury; przechowywać je w pozycji pionowej, ponieważ powierzchnia wina w kontakcie z powietrzem jest wtedy mniejsza niż w przypadku butelki nachylonej; przechowywać butelkę z dala od światła (zwłaszcza światła słonecznego)… Albo, jeszcze lepiej, zapomnieć o tym problemie i sprawić, aby przydatność wina została przedłużona. Jest to możliwe poprzez zastosowanie systemu przechowywania wina Coravin, który umożliwia napicie się wina bez wyciągania korka z butelki, co pozwala uniknąć kontaktu z tlenem i sprawia, że wino pozostałe w butelce możemy wypić w dowolnym momencie.
Tym sposobem życie wina trwa tak długo, jak długo tego chcemy. Możemy po przyjściu do domu nalać sobie wino bez otwierania butelki i nie przejmować się jego dalszym przechowaniem i przyszłością. A można to osiągnąć w bardzo prosty sposób dzięki systemowi, który wprowadza przez korek za pomocą stalowej igły gaz argon, co powoduje powstanie ciśnienia wewnątrz butelki i pozwala nalać wino bez konieczności odkorkowywania butelki. Jest to metoda o wiele bardziej praktyczna, rewolucyjna, zdrowa i trwała niż inne sposoby, które przeciwdziałają utlenianiu wina, takie jak pompa próżniowa.
W innych przypadkach, działanie powietrza różni się w zależności od rodzaju wina, które pijemy. Mówiąc w skrócie, otwarte winno powinno zostać skonsumowane w ciągu 2 – 3 dni lub w nieco dłuższym czasie, jeśli dysponujemy pompką próżniową. Tak więc, ogólnie rzecz ujmując, wina białe i różowe zachowują trwałość przez 3 dni; czerwone wytrawne młode – tydzień; czerwone wytrawne dojrzałe – około trzech dni (im mniejsza zawartość taniny, tym krótszy czas przechowywania), natomiast wina musujące od jednego do dwóch dni.
Ale jak już zostało powiedziane, istnieje możliwość wypicia jednego kieliszka wina , kiedy przyjdzie Tobie ochota, bez obaw, że trzeba będzie wypić całą butelkę i bez zastanawiania się, jak dalej ją przechować… Gdyż najlepszym sposobem przechowywania wina jest zakorkowana butelka. A zatem, co byś powiedział na możliwość delektowania się jednym kieliszkiem lub spróbowania kilku rożnych win, kiedy masz na to ochotę?